Середа, 22 Вересня, 2021

Врожай з повітря: унікальна черкаська технологія вирощування овочів

Овочі з повітря вирощують у Черкасах. Для рослин взагалі не використовують грунт, а сам корінь звисає через отвори із порожнього горщика. Мінеральні речовини та вода не дають рослині загинути. В інституті здоров`я рослин вже збирали перші врожаї овочі: помідори, перці та базилік, пише cherkasy-future.com.ua.

Черкаські науковці та аеропоніка

Аеропоніка – це процес вирощування рослин у повітряному середовищі без використання грунту та субстратів, при якому поживні речовини потрапляють до коріння за допомогою аерозолю. Алі рослина висаджується в мінеральну вату.

Інженер-лаборант Лідія Коляда розповіла, що доглядає за жовтими та червоними перцями ще з паростків. На кожній метровій рослині від 5 до 10 плодів. Жінка їх пасинкує та підв`язує. За її словами секрет гарного врожаю не в догляді. Це унікальна теплиця, тому що овочі тут ростуть без грунту:

«Тут достатньо освітлення, достатньо поливу води, вологість достатня в кімнаті і тому маємо такий врожай перцю. Цей перець ми вирощуємо, збираємо, потім підв’язуємо знову, коли дає свої паростки», – додала жінка.

Овочі вирощують за методом аеропоніки. Тобто, корінь звисає з горщика, комп`ютеризована система поливу насичує його розчином з мінеральними речовинами. Весь процес автоматизований.

В інституті здоров`я рослин таким методом вирощують п`ять видів садовини та городини: перець, помідори, огірки, базилік та суницю.

“Інколи називають, що врожай з повітря, – це переваги цього методу, тобто економія площі, економія води. Ви бачите, коренева система не у воді, а тільки в повітрі, залишки поживного розчину стікають в систему, а потім повторно використовуються”, – додав керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй.

Створили експериментальний проект у 2018-му році. Проте він діє і зараз. Відомо, що тоді висадили у повітрі перший паросток помідора. Цьогоріч збирали урожай – 2 кілограми помідорів, 4 кілограми перцю та 3 кілограми базиліку.

Досвід Європи та плани черкащан на майбутнє

Такий метод вирощування рослин досить відомий у країнах Європи. Однак, в Україні не є настільки популярним. Свій інтерес цією системою проявляють також такі держави, як Австралія, Італія, Іспанія, Ізраїль та країни Скандинавії. Наприклад, полуниця росте швидше і збір ягід істотно полегшується. Використання ультрасучасних поживних розчинів дає можливість помітно збільшувати врожайність культур, а також скорочувати площі під їх посів.

Черкаські науковці вирішили ризикнути, адже завдяки аеропоніці можна зекономити площу для висаджування, мінімізувати витрати води та людську працю. Крім цього, такі овочі з повітря допоможуть вирішити таку глобальну проблему, як дефіциту продуктів через збільшення кількості населення на планеті Земля. Адже врожай з кожної рослини можна збирати декілька разів на рік.

У Черкасах також планують вирощувати повітряні кавуни та дині. Науковці впевнені, що вони не будуть схожі на тепличні, а за своїм смаком нічим не будуть відрізнятися від звичної городини.

До слова, дихати свіжим повітрям та смакувати екологічні продукти – це життєво необхідно. А це саме те, що може дати людям метод аеропоніки.

Latest Posts