Четвер, 2 Травня, 2024

В черкаських школах планують змінити харчування

Сьогодні, 13 травня у Черкасах представили програму «Нове шкільне харчування». Автор ініціативи – Євген Клопотенко. Саме він започаткував проект, який передбачатиме докорінну зміну харчування у місцевих школах. Український кулінар прагне зробити харчування для школярів смачним, корисним та різноманітним. Команда фахівців завітала до черкаської гімназії №31, розповідає cherkasy-future.

Координатор громадської організації «Рада батьків Черкас» Наталія Прокопчук зазначає, що спостерігає за діяльністю та проектами Клопотенка досить давно. Саме вона запросила команду до Черкас і чекала на візит близько року.

«Харчування – це одна з складових безпеки дітей в школі та за її межами. Кожна мама хоче, аби її дитина пішла у школу здорова та повернулася з неї здорова.», – вважає громадська діячка.

Кулінарний експерт Євген Клопотенко розробив 110 неповторних рецептів, які , без сумніву, сподобаються дітям. Разом з тим, користь страв не постраждає. Він зазначає, що його завдання – показати людям, що харчування може бути іншим. Експерт прагне донести про їжу більше, аніж люди знають про неї.

«Найкраще, що ми можемо зробити – надати дітям важливі знання про їжу з дитинства. Тоді людина зростає зі здоровими харчовими звичками», – вважає Клопотенко.

Меню Євгена Клопотенка багате на рослинний білок: фалафель із квасолі та ягідні соуси роблять страви не лише корисними, але й привабливими для дітей. У стравах, що пропонує «Нове шкільне харчування» відмовляться від трансжирів, які чинять непоправний впив на організм. Готуючи їжу для школярів кухарям пропонують мінімізувати сіль та цукор. А от бажаними продуктами постають сезонні овочі і спеції з сушеної зелені та пряностей, що не спричиняють алергію.

Наразі «Нове шкільне харчування» вже випробовують у місті Кобеляки. Більше того, проект підтримали близько 500 шкіл з різних куточків Україні. Євген Клопотенко певний: готувати по-новому під силу усім, а ціна шкільного обіду абсолютно не зміниться. Кухарі використовиватимуть ті самі продукти, але зміниться головне – підхід до приготування.

Директор гімназії Василь Пивоваров зазначає, що тільки радий підтримати ідею нової рецептури страв. Але, на жаль, усе залежить від фінансування – як бюджетного, так і батьківського.

«Безкоштовно харчувати варто тільки тих, кому це справді потрібно. У нас зараз підхід радянський – харчуємо всіх. Він не враховує фінансові можливості сімей. Школа у нас – різнобарвна. Є сім’ї, які справді потребують такої підтримки. Але є й такі, де дітям спокійно щодня дають по кілька сотень гривень. Для них це не проблема. Якби, скажімо, харчувати не 500 дітей, а 200, то на ту суму можна було б задовольнити потреби дітей сповна. Вони б харчувалися на 30-35 гривень на день. А решта платила б», – каже директор школи.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.