П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Черкаси у форматі "міні"

Виконавчий комітет погодив проект програми розвитку дизайну міста та зовнішньої реклами. Її створили задля того, аби зробити Черкаси привабливими для гостей і жителів міста. Про всі інноваційні та архітектурні рішення на сайті Черкаси.future.

Відтепер цей документ з терміном дії до 2021 року повинні затвердити депутати. Наше місто повинно розвиватися як і інші. Розвиватися в ньому мають одночасно не тільки алеї та парки, а й комплексно всі галузі. Кожну із них не потрібно залишати на потім.

Обговорення, щодо змін тривало довго, в першу чергу було розроблено дизайн міського середовища, який нас оточує і однозначно впливає на нашу свідомість. Простір нашого міста – це не тільки чисті вулиці та нормальні дороги, це ще і якісний дизайн навколо нас. Для того, щоб реалізувати план дій в 2019 році дизайнери хочуть спрямувати 1 мільйон 700 тисяч гривень.

Обов’язковим в покращенні та облаштуванні на вулицях Черкас це встановлення міні-моделей пам’ятників архітектури. У мініатюрі можуть повторити будівлю Блакитного палацу, що на Хрещатику, та будівлю дитячої та юнацької творчості.

Ця будівля була зведена у 1903 році, як жіноча гімназія архітектором Городецьким. Він став відомим своїми містичними спостереженнями з боку сусідніх домів. За словами черкащан, будинок “видавав” дивні звуки зсередини. Також, поруч із міні-моделями вже створених пам’яток у наступному році планується відновлення зруйновані будівлі в їх міні копіях, які були історичною пам’яткою міста та неодмінно окрасою. Мова йде про Свято-Миколаївський собор, який до 1945 року стояв на Соборній площі, та церкву біля Пагорба Слави.

Для втілення цього задуму в життя, працівники ЧМР будуть працювати з архівами, разом з істориками та етнографами. Історія Собору дуже цікава та насичена фактами. Щоб принаймні відтворити зруйновану споруду на макеті, потрібно не мало часу.

Андрій Поліщук, Начальник відділу реклами та дизайну міського середовища управління планування та архітектури, планує у наступному році встановити ще кілька навігаційних вказівників – Цьогоріч таких облаштували чотири – на перехресті бульвару Шевченка з вулицею Смілянською, на розі бульвару зі Святотроїцькою, вулиць Хрещатик та Байди Вишневецького, а ще – Хрещатик та Небесної Сотні. Повідомив Поліщук. 

На будівлі Черкаської міської ради планують розмістити світлову інсталяцію генерального плану міста. Свої бажання та реалізації Андрій Поліщук прокоментував на засіданні міської ради та chmr.gov.ua :

– Окрім створення речей, до яких можна доторкнутися, ми й далі впроваджуватимемо заходи, присвячені вихованню та підтримці галузі дизайну. Як приклад, вдруге проведемо Дні дизайну, які цьогоріч уперше відбулися в Україні саме в Черкасах, продовжимо працювати над збіркою «Дизайн-код фасадів міста Черкаси». Аби доносити до громади, до підприємців передбачені там положення та вводити моду на якісний дизайн.

Андрій Сергійович дуже вдячний виконкому за підтримку ідеї і майбутнього втілення її у життя. За його словами, надалі для розробки подібних програм планують залучати профільні громадські організації, Спілку дизайнерів України та Спілку архітекторів України.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.