Субота, 20 Квітня, 2024

Багатоповерхівка замість історичної пам’ятки: в Черкасах хочуть знести 100-річний будинок

Жителі Черкас обурилися через намір будівельників знести старовинний будинок, а на його місті звести багатоповерхівку. Про це повідомляє «5 канал». Хвилю невдоволення підняли в соцмережі, після чого історія набула широкого розголосу. Підтримали активістів і археологи. Вони зазначають, що будинок розташований в заповідній зоні «Черкаські берегові хвилі», пише cherkasy-future.com.ua.

Черкаський археолог Михайло Сиволап говорить, що таких будинків в Черкасах залишилося одиниці. Цей будинок було споруджено 113 років тому місцевим міщанином. Фахівець наголошує, що з кожним роком кількість таких будинків стрімко зменшується. Причини тому як руйнування, так і перебудови та євроремонти. Михайло Сиволап також говорить, що навколо цього будинку є ще декілька історичних споруд, які разом утворюють історичний комплекс.

За словами активістів на місці будинку, який вже встигли огородити будівельним парканом, планують побудувати чергову багатоповерхівку. Археологи заявляють, що це протизаконно, оскільки територія, на якій знаходиться старовинний будинок, вважається заповідною та знаходиться під охороною. За їхніми словами, в цьому місці на у XIV столітті виникло перше поселення. Через два століття тут був побудований замок, який служив воротами Великого Князівства Литовського.

За словами співробітника Національної академії наук Дмитра Каштана, перед тим як щось там будувати, необхідно провести археологічні розкопки, А це коштуватиме забудовнику не один мільйон гривень.

Головний архітектор Черкас Віталій Чернуха розповів, що від забудовника були подані документи, які свідчили про те, що земля і майно належать їм. Він також розповів, що не бачив що там збираються будувати, а дозвільний документ називає лише дозволом на проектування.

В той же час, відповідно до генплану міста, дана територія позначена як архітектурна пам’ятка. Це означає, що будувати тут заборонено.

Після хвилі обурення департамент архітектури міста Черкас скасував дозвіл на будівництво.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.