Неділя, 28 Квітня, 2024

Звенигородські лісівники реставрували двохсотлітній вітряк у Шевченковому краї

Між селами Шевченкове і Будище Звенигородського району височить велетень-вітряк – єдиний, що зберігся із двадцяти восьми, які діяли у Керелівці за часів дитинства Тараса Шевченка. За інформацією обласнгого управління лісового та мисливського господарства та сайту cherkasy-future.

Навесні цього року негодою пошкодила вітрила млина, якому, за словами фахівців, вже понад 200 років. Звенигородські лісівники відгукнулися на проханя про допомогу та відновили історичну пам’ятку, яка має надважливе значення в культурно-історичному надбанні краю. Власними силами лісівники відремонтували два пошкоджених вітрила та реставрували два інших.

За словами генерального директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмили Шевченко, звенигородські лісівники вже не вперше приходять на допомогу у відновленні та збереженні історичних пам’яток. Це надзвичайно важливий об’єкт, що наближає нас до часів життя Тараса Шевченка.

Окрім того, Людмила Шевченко має можливість більш детально розповідати  екскурсантам про ремесло, яке на сьогодні вже втрачено. Тож місцеве населення, й відвідувачі Шевченкового краю матимуть змогу бачити відновлений вітряк – за це щира подяка звенигородським лісівникам.

Окрему подяку від керівництва району за відбудову і реставрацію пам’ятника культури «Млин» в селі Будище та в цілому за принципову державницьку позицію і активну участь в житті та розбудові району отримав колектив державного підприємства «Звенигородське лісове господарство» на чолі з директором Анатолієм Проценком.

Директор держлісгоспу Анатолій Проценко наголосив на тому, що підприємство має гарні напрацювання в питаннях ведення лісового господарства, всі структурні підрозділи забезпечені необхідним обладнанням, створені гарні умови праці для трудового колективу. Лісгосп працює і розвивається, а ще підприємство є соціально спрямованим, адже завжди бере активну участь у житті громади та допомагає добрими справами.

Основною метою діяльності ДП «Звенигородське лісове господарство» є організація ведення лісового господарства, яка спрямована на відтворення і збільшення лісів шляхом лісовідновлення і лісорозведення, охорону і захист лісових насаджень, раціональне використання лісових ресурсів, а також охорону, відтворення та раціональне використання державного мисливського фонду на території угідь, закріплених за підприємством.

Щорічно лісгоспом створюється близько 160 га лісових культур, у тому числі 45 га нових лісів. Для забезпечення проведення цих робіт кожного року заготовлюється 7,5 тонн лісового насіння. У постійних і тимчасових розсадниках щорічно вирощується 1 млн. 400 тис. стандартних сіянців, чим цілковито забезпечується потреба в посадковому матеріалі. Щорічно проводиться близько 460 га рубок для поліпшення якісного складу лісів, в т.ч. рубок догляду за лісом 350 га.

Щорічна розрахункова лісосіка на рубки головного користування, по підприємству, становить 42 тис. кбм. ліквідної деревини.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.