Вівторок, 23 Квітня, 2024

«Кременецькі медичні ралі – 2019»: Вельбівець презентував план розвитку Черкащини

Переможців IV Всеукраїнського зимового чемпіонату бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги з міжнародною участю «Кременецькі медичні ралі – 2019» відзначили на Черкащині.

На конференції працівників екстреної медичної допомоги, голова Черкаської ОДА привітав команди з успішним виступом та передав переможний кубок учасникам перегонів. Більше про новини міста на сайті Черкаси.future

Цього року в змаганнях взяли участь 25 команд з України, 2 з Польщі та 1 з Литви. Черкащину представляла команда у складі лікаря з медицини невідкладних станів Микита Савельєв та двох фельдшерів Олени Гончар та Михайла Могилястого.

Також в ході конференції Олександр Іванович презентував працівникам екстреної медичної допомоги частину Плану перспективного розвитку Черкащини на 2019-2021 роки, яка стосується медицини.

– Медицина є одним із пріоритетних напрямків фінансування в цьому році, – наголосив очільник області. – До основних завдань, які ми ставимо перед собою в рамках Плану, належить і побудова головного корпусу обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з єдиною централізованою диспетчерською у Черкасах, а також закупівля відповідного обладнання для нього, придбання 45 автомобілів класу «В» та п’ять – класу «С» для обласного Центру екстреної медичної допомоги.

Крім того, голова облдержадміністрації запланував придбати для Уманської ЦРЛ ангіографа і будівництво 23 амбулаторій сімейної медицини. Одним із найважливіших проектів у галузі медицини в цьому році – створення Центру хіміотерапії з трансплантацією стовбурових клітин кісткового мозку.

При аутострансплантації стовбурових клітин – високодозова хіміотерапія є найголовнішою процедурою, яка вбиває залишкові клітини пухлини, які ще можуть бути після проведення основної терапії. Чим вища доза хіміопрепаратів, тим більше клітин пухлини гине.

Окрім того гинуть клітини кісткового мозку, адже вони дуже швидко діляться і є чутливими до впливу хіміотерапії. Тому і придумали спершу заготовити стовбурові клітини, а потім повернути їх пацієнту. Трансплантація стовбурових клітин необхідна для зменшення кількості та тяжкості ускладнень після проведення високодозової хіміотерапії.

Людям, які страждають на тяжкі захворювання крові, проводитимуть аналогічні операції, як в закордонних клініках, але в рази дешевше. Людина, особливо у такі складні життєві моменти, має відчувати, що їй допомагає держава та їй не байдуже життя та здоров’я своїх громадян.

Також в цьому році на медичну галузь в цілому виділено рекордну суму – 73,3 млн грн. І це все – тільки початок нового етапу у розвитку медичної галузі.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.