Четвер, 28 Березня, 2024

Історичне підніжжя: що хочуть збудувати під Замковою горою у Черкасах?

У підніжжі Замкової гори, що поблизу ресторану «Чайка», полюбляє прогулюватись більшість черкащан. Та на цій ділянці вже кілька разів намагалися побудувати сучасні будівлі. Спочатку тут хотіли звести готель з 12-ма поверхами, а потім – житлові будинки з ресторанами. Втім втілити такі плани у життя так і не вдалося – більшість містян не була у захваті від проектів. Археологи ж за те, щоб цю історичну територію взагалі не чіпали.

Та 1,5 роки тому кілька земельних ділянок тут все ж таки викупила приватна будівельна компанія «Надія». На які зміни чекає заповідна зона цього разу, вам розповість cherkasy-future.

Приватне підприємство «Надія» має 5-6 ескізних варіантів проекту забудови території у підніжжі Замкової гори, зазначає його співзасновник Андранік Казарян.

Яких змін чекає ця ділянка, поки не відомо. Натомість Андранік Казарян привідкрив завісу щодо того, що тут планують побудувати. В планах будівельної фірми – зведення невисоких будинків. Вони матимуть всього 3 або 4 поверхи. Така висота не затулятиме оглядовий майданчик, який знаходиться у парку Богдана Хмельницького.

Внизу вздовж вулиці Гагаріна планують створити туристичну зону, в якій будуть розміщені торговельні ряди та магазини, де черкащани та гості міста зможуть придбати сувеніри та вишиванки. Також, там можуть побудувати кав’ярні. Ця туристична зона, як зауважує Андранік Казарян, має вписатися в концепцію Долини троянд.

За словами головного архітектора міста Віталія Чернухи, Черкаська міська рада вже прийняла рішення щодо розробки детального плану Замкового узвозу. Це відбулось ще тоді, як керманичем міста був Сергій Одарич. Тоді на створення плану збиралися використати гроші з бюджету. Нині виділити кошти на його розробку хоче компанія «Надія», але з урахуванням їхніх інтересів.

Підготовлене рішення вже передали на сесію міськради. За словами Віталія Чернухи, інтереси жителів Черкас також будуть враховані. Для цього проведуть громадські обговорення.

Не обійдеться і без допомоги археологів, до яких звернеться будівельна компанія. Це необхідно для дослідження території, яка має історичне та археологічне значення.

Нагадаємо, що на цьому місці був розташований замок який, збудували ще у XIV-XV столітті. А за словами археолога Дмитра Куштана, у підніжжі знаходилась Троїцька церква, яку у XIX перенесли на Пагорб Слави. Нині на Замковій горі розташований сквер Богдана Хмельницького, на території якого є кілька пам’ятників. А внизу, на перехресті Гагаріна та Замкового узвозу, стоїть будинок зі старовиною архітектурою. Його планують знести. Квартири в цьому місті вже викуповують.

Що саме побачать черкащани на історичному місці, буде відомо лише після того, як ухвалять детальний план території та проведуть громадські обговорення.

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.