П’ятниця, 29 Березня, 2024

В Україні з'явитися перший лазерний кінозал IMAX with Laser

Створення нового, сучасного кінотеатру – чудова новина, як для компанії, так і для всіх любителів кіно. Про це повідомив комерційний директор компанії Віталій Писаренко на своїй сторінці у Facebook. Нещодавно мережа Multiplex підписала контракт з IMAX на запуск лазерної технології в Україні. Детальніше на сайті Черкаси.future.

Проект тривалий час був лише предметом для обговорення щодо осучаснення кінозали. Але, через те, що Україна намагається йти в ногу зі світовим трендом, затвердження цього року було успішним. Локацію кінозалу із новою технологією наразі не розголошують.

Щодо відкриття самого приміщення, директор Писаренко зазначив, що про це він повідомить згодом. Причина – фінансування, проект затвердили, але кошти на реалізацію ще не узгодили. Тому, конкретна дати не відома. Віталій присягається, що очікування того варте.

Як влаштовані кінотеатри IMAX? Абревіатура IMAX народилася зі складання двох англійських слів – Image Maximum, що означає просто «найбільша картинка». Точного визначення у технології IMAX немає: по суті це просто найбільша, найяскравіша і сама детальна проекція, яку тільки можна створити в кінотеатрі при наявному рівні технологій.

Як це працює? Проекторів в кожному цифровому кінотеатрі IMAX тепер два; обидва вони показують один і той же фільм, і записи нічим не різняться між собою. В цьому випадку проектори працюють з ортогональними поляризаційними фільтрами, кожен з яких пропускає тільки ту частину світлових хвиль, поляризація якої відповідає поляризації фільтра.

Якщо на дисплеї не 3D, другий проектор потрібен для того, щоб компенсувати можливі промахи в роботі першого, а ще – щоб зображення у всіх частинах екрану було однаково яскравим і чітким. Між проекторами встановлюють камеру. Під час сеансу вона відправляє запис прямо на центральний пункт управління (їх теж два, в Канаді і в Китаї).

Комп’ютер аналізує дані камери і перевіряє, чи відповідає яскравість зображення і гучність звуку вимогам, пред’явленим до фільму. Режисер може бути спокійний: абсолютно всі глядачі IMAX побачать фільм в такому кольорі і на такій гучності, яку він сам обрав і затвердив. Місце кіномеханіка зайняв оператор комп’ютера, з якого запускається показ. Ця людина повинна вміти налаштувати мережу, налагодити проектори та виправити помилки.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.