Субота, 27 Квітня, 2024

Пам'ятник метрополиту від Черкас

18 січня до Черкас з Томосом завітав Президент України Петро Порошенко і митрополит Епіфаній. Цього року для гостей міста було спланована ряд заходів та головне чим могли потішити це відкриття пам’ятника митрополиту УАПЦ Василю Липківському. Про нові архітектурні рішення на сайті Черкаси.future

Владика Епіфаній в кафедральному соборі завершив освячення води. Пам’ятник Василю Липківському було зведено в честь його служіння. За час митрополичого служіння доклав великих зусиль до розвитку української православної церкви і зміг перетворити її на впливовий чинник життя тогочасного українського суспільства.

Відвідав з особистими візитами понад 400 парафій, де зустрічався з вірними УАПЦ та проповідував. Здійснив численні переклади на українську мову богослужбової та релігійної літератури. Є автором «Історії Української церкви».У віці 73 років розстріляний за вироком трійки НКВС. Точне місце поховання невідоме. Кожного року наша православна громада бореться за історичну пам’ять та вшановує справжніх героїв.

Так, як це робив наш земляк митрополит Василь Липківський. Так званий “бій” за автокефалію постійно закінчувався фатально із за постійних внутрішньополітичних чинників. Перешкода за перешкодою ставали на заваді. Держава Польщі отримала автокефалію ще у 1920 році. А України, як самостійної держави не існувало.

Як тоді стало відомо, автокефалія дається лише незалежним державам. Москва не пробачила митрополиту Василю Липківському і в 73 роки він був розстріляний. Тепер ми вшановуємо справжнього патріота України. Вже минуло століття і мрія справжнього українця здійснилася.

Відтепер церква нашої країни постала серед інших церков світу. Митрополит Епіфаній подякував Черкасам за відкриття такого важливого пам’ятника та запросив черкащан до Свято-Троїцього собору, де за його словами тимчасово зберігатиметься Томос.

“Можна підійти близько, подивиться, тільки не прочитати напевно, бо там грецькою мовою. Хоча є переклад українською”, – сказав Епіфаній

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.