Четвер, 25 Квітня, 2024

Комуналка під час карантину: що мають знати черкащани

В Україні продовжили карантин і ввели режим надзвичайної ситуації. Це означає, що основна кількість підприємств будуть і надалі зачинені, як мінімум до 24 квітня, а їх працівники перебуватимуть у вимушених відпустках. Люди все частіше переживають за що їм жити і як оплатити комунальні платежі. Вони побоюються нарахування штрафів за невчасну сплату комуналки, пише cherkasy-future.com.ua.

18 березня набрав чинності закон, який спрямований на полегшення життя українців. Закон має назву «Про внесення змін до Податкового кодексу України……» Що ж він пропонує?

Норма закону дозволяє сплатити комунальні платежі після 20 числа. При цьому нарахування пені чи скасування пільг не відбудеться. Це найбільше стосується тої категорії населення, яка не може сплатити комуналку онлайн, зокрема пенсіонерів.

В Мінсоцполітики запевнили, що частину комуналки компенсує держава. Там також наголосили, що громадянам будуть надаватися всі види комунальних послуг не залежно від того, сплачені вони в повному обсязі чи частково.

Також людей не будуть примусово висиляти з їхнього житла за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг.

ФОПи протягом двох місяців, березень і квітень, можуть не сплачувати ЄСВ. Не зважаючи на це, ці місяці все одно будуть зараховані до страхового стажу.

У тому випадку якщо ви вже сплатили ЄСВ, то ви можете вчинити наступним чином:

  • Звернутися з заявою на повернення коштів
  • Залишити все як є
  • Зарахувати ЄСВ за травень, або ж якийсь інший місяць.

Скасовані також штрафи за несвоєчасну сплату податків на період карантину.

Окрім цього законом передбачено, що з громадян не будуть стягувати штрафи за прострочені терміни сплати споживчого кредиту. Банки не мають права у період з 1 березня по 30 квітня збільшувати відсотки за кредит. 

Нововведення працюватимуть не лише в період карантину, а й впродовж 30 днів після його завершення.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.