П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Smart-спеціалізація в Черкасах

Smart-спеціалізація це результат співпраці влади, бізнесу та науки. Виявлення унікальності та конкурентоспроможності Черкас з іншими регіонами, допоможе місту активізувати зміни економіки та інноваційні системи за допомогою Євросоюзу. Більше про майбутнє міста на сайті “Черкаси.future”

Виходячи з потреби долучитися до Стратегії розумних спеціалізацій (СРС) Євросоюзу, в Україні з 2016 року здійснюється досить активна робота з вироблення узгодженої з ЄС позиції.

Для адекватного застосування принципів смарт-спеціалізації та отримання на цій підставі позитивних результатів украй важливо правильно усвідомлювати сутність цієї інноваційної системи розумних рішень, розробленої Євросоюзом для активізації структурних змін в економіці регіонів, формування і розвитку регіональної спроможності ефективного функціонування на найважливіших світових ринках. 

До плану розвитку міста, за допомогою Євросоюзу, входить:

  • тісна співпраця та діалог влади
  • розвиток бізнесу
  • розвиток науки і громади
  • спільне бачення економічного, інноваційного та наукового потенціалу регіону.

Цей план надасть можливість інвестувати також в розвиток інновацій та промисловість.

– Це більше марафон, аніж спринт, вже рік ми не даємо спокою кураторам цього процесу в ЄС, бо хочемо мати собі таку smart-спеціалізацію. Адже це можливість отримати фінансовий ресурс від Європейського Союзу на розвиток підприємництва, інновацій, науки та промисловості Черкащини. Ми абсолютно чітко бачимо ті можливості та перспективи, а також унікальні переваги Черкаської області, від розкриття і розвитку яких наш регіон стане не лише економічно сильним, а й відомим. І це не перебільшення. Нещодавно, перебуваючи у складі української делегації в Польщі, я побачив як це працює в Мазовецькому, Поморському та Нижньосілезькому воєводствах – Так запевнив директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік.

На початку відбору, наша область не потрапила до трійки регіонів з реалізації smart-спеціалізації, але Черкаська ОДА самостійно зареєструвала на платформі місто і напряму звернулась до дирекції ЄС запевняючи, що місто має гарні перспективи розвитку у різних галузях.

Завдяки такій наполегливості, Черкащина вже на порозі структурованого розвитку . Для подальшої співпраці вже було розглянуто безліч Європейских практик та планів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.