П’ятниця, 29 Березня, 2024

Мінрегіон оголошує конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування-2019»

Мінрегіон оголошує початок конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2019 році для органів місцевого самоврядування всіх рівнів. Сталий розвиток регіону чи громади неможливо забезпечити без формування серйозної власної фінансової бази, без збільшення обсягів доходів місцевих бюджетів. Детальніше на сайті Черкаси.future.

Зовнішні ресурси, такі як ґранти, кредити, інвестиції, не можуть повною мірою забезпечити сталість та прогнозованість розвитку. ОМС вже чітко розуміють це, а тому спрямовують свої зусилля на нарощування власних та закріплених загальнодержавних джерел доходів бюджетів.

Децентралізація публічних фінансів також серйозно заохочує ОМС до віднаходження рішень, що мають на меті наповнення бюджету. Перевагу при оцінюванні матимуть практики, де буде чітко прослідковуватися підвищення інституційної спроможності ОМС, а також залежність кількісних та якісних показників доходів місцевого бюджету від їхніх конкретних дій та рішень.

Рішення та заходи ОМС, які сприяли нарощенню податкової бази та збільшенню доходів місцевого бюджету регіону, району чи громади:

  • створення індустріального парку і центру підтримки бізнесу;
  • інвентаризації землі, створення ресурсу, робота з власниками земельних ділянок;
  • налагодження обміну інформацією з ДПА щодо платників податків;
  • запровадження планомірної роботи з платниками податків;
  • ефективна політика щодо ставок та пільг по платі за землю та інших місцевих податків і зборів.

Чому варто брати участь у конкурсі? Переможці конкурсу будуть нагороджені дипломами, а також отримають можливість презентувати свої практики в рамках урочистого публічного заходу, що відбудеться восени 2019 року за участю представників Уряду України, Ради Європи, міжнародних проектів та програм, асоціацій ОМС, інших партнерів Конкурсу, а також засобів масової інформації.

Фіналісти Конкурсу матимуть можливість взяти участь у великому тематичному заході — ярмарку ідей. Найкращі з практик-переможців Конкурсу отримають шанс бути висвітленими професійними журналістами у серії тематичних статей чи телевізійних програм. Автори кращих практик стають учасниками неформальної спільноти носіїв успішного досвіду, налагоджують стійкі комунікації між собою.

Матеріали про Конкурс опублікуються на офіційному сайті Мінрегіону та на сайтах партнерів. Відтак про кращі практики дізнається широке коло зацікавлених осіб, що створює додаткові можливості популяризації досвіду для переможців Конкурсу.

Переможці Конкурсу визначаються окремо за кожною з трьох тем у таких номінаціях:

  • обласні та районні ради;
  • міські ради;
  • сільські та селищні ради;
  • сільські, селищні, міські ради ОТГ.

Конкурс 2019 року проводиться відповідно до наказу Мінрегіону від 22.03.2019 № 78. Звертаємо увагу: у 2019 році приймання заявок триватиме до 9 серпня. Відзначення переможців відбудеться в жовтні.

Нагадаємо, що протягом 2014 – 2018 років кращими визнано 142 практики. Партнером Мінрегіону в проведенні Конкурсу є Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.