П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Геннадій Зубко розповів, як створити енергоефективну країну

Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко у ході спілкування з журналістами наголосив, що Співпраця ОСББ з Фондом енергоефективності буде набагато кращою ніж програма «теплі кредити». За інформацією Урядового порталу та сайту Черкаси.future.

Фонд енергоефективності співфінансуватиме проведення проектних робіт, енергоаудиту, енергосервісні роботи та будівельні матеріали. Головні переваги Фонду енергоефективність:

  • Швидка та ефективна робота, коли впроваджується пакет А («Легкий») і встановлюються ІТП (індивідуальні теплові пункти) та теплові регулятори на під’їзди. Якщо порахувати фінансові вкладення – це біля 600 тис. грн, економія – 25%.
  • Під час впровадженні пакету Б («Комплексний») буде проводитися повна термомодернізація будинку. Це дорожче, але економія – від 25% до 40%.

Тому Геннадій Зубко запропонував покроковий підхід для ОСББ, щоб вони першим обирали «Пакет А», відчули зміни від енергоспоживання і рухалися до підготовки проектної документації та термомодернізації будинку. Така маршрутна карта працювала в усіх європейських країнах.

Урядовець впевнений, що у майбутньому — Мультидонорський фонд, створений Євросоюзом, IFC і Урядом Німеччини, зможе долучити нових партнерів Уряду Данії або Швеції. Тому, простір для боротьби за енергоефективну країну масштабний.

Прогресивні європейські механізми для розвитку енергоефективної України та оптимізації енерговитрат громад – ключова тема, яка об’єднала понад 600 представників Уряду, Парламенту, ЄС, міжнародних організацій, бізнесу, місцевої влади, ОТГ та громадськості на V Форумі енергоефективного партнерства.

Важливо, що представники ЄС також відзначають успіхи України у розвитку енергоефективності та готові й надалі підтримувати ініціативи у цій сфері. Впровадивши ЕСКО-механізм, вже відкрито ринок утеплення — приблизно 100 тис. бюджетних установ в Україні обсягом більше ніж 8 млрд доларів.

На сьогодні вже реалізується понад 300 ЕСКО-контрактів вартістю майже 330 млн гривень. Завдяки енергосервісу перші 3 ОТГ вже в цьому опалювальному сезоні зекономили 15-30% енергоресурсів без додаткових витрат бюджету.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.